Nyheter

2011: Året du kjøper et nettbrett?

Apple fant nærmest opp en ny kategori elektronikk med sin iPad og solgte mer enn 8 millioner enheter i 2010. 2011 blir året hvor alle de andre flokkes om bransjens nye gullåre. Hvis man skal dra én konklusjon etter at CES som er verdens største elektronikkmesse ble avholdt i januar, er det at markedet kommer til å bli oversvømt med nye nettbrett. I alt ble ikke mindre enn 75 nettbrett lansert i løpet av messen!

Apple vs. Android – igjen

På markedet for smartphones har Apple og Android allerede duellert en stund, og dette ser ut til at gjenta seg også når det gjelder de større, håndholdte og berøringsfølsomme nettbrettene.

En av de mest hypede nyhetene på elektronikmessen som hadde mer enn 20.000 produktlanseringer, var faktisk ikke et stykke elektronikk. Det var derimod Androids nye styresystem til nettbrett med navn Honeycomb. Årsaken er enkel. Svært mange ”ikke-Apple” nettbrett vil benytte et Android styresystem, og Honeycomb er den første Android utgaven som er utviklet spesifikt til nettbrett og ikke smartphones.

BlackBerry i nettbrettformat

Et av de klareste tegnene på at man skal ta nettbrettendensen på alvor er at canadiske RIM som produserer BlackBerry, også lanserer sin egen nettbrett med navnet PlayBook.

RIMs CEO/adm. direktør Mike Lazaridis kalte PlayBook for verdens første nettbrett skreddersydd for bedrifter, og mange ting tyder på at man skal ta han på alvor. Playbook ble av det førende elektronikkmediet Engadget kåret som en av de to  beste nettbrettene på CES, og har høstet mange lovord også i norske medier den siste uken.
 
Andre høydepunkter fra CES 2011

Nettbretter fikk stor dekning på CES, men vi så også andre tendenser som skilte seg tydelig ut blant de mer enn 20.000 produktene som ble lansert i løpet av messen.

  • 3D til folket. Det startet med Avatar, og snart kan du selv ta opp dine egne hjemmevideoer i 3D. 2011 blir nemlig året der tv, kameraer og spillkonsoller for alvor begynner å vise, og ta opp tre dimensjoner.
  • Fra smartphones til supertelefoner. Smartphones sies å ha blitt FOR smarte for navnet sitt. De er mer enn bare smarte telefoner, nærmest små supercomputere, og du må derfor venne deg til at din nåværende smartphone blir supertelefonen underlegen.
  • Internett overtar alt. Preben Mejer har sagt det lenge, og nå kommer verden etter. Internett overtar alt. Biler, vaskemaskiner, høretelefoner, kjøleskap - You name it. Perspektivene er mange, men det er fortsatt mange ubesvarte spørsmål om hvordan de forskjellige enhetene skal kunne snakke sammen på tvers av merkene.

Andre høydepunkter fra CES 2011

  • Bedre innmat. Raskere, mindre og mer energibesparende. Innmaten i din neste bærbare computer står ovenfor markante oppgraderinger. Produsenter som f.eks. Intel og AMD presenterte viktige gjennombrudd for hvordan man kan presse enda flere krefter ut av de små ultraavanserte dingsene.